Káros a nikotinos e-liquid használata?

Talán ez az egyik örök nagy probléma, amelyet szintén sokan kérdeznek meg, hogy káros-e a nikotinos e-liquid? Kezdjükm először azzal, hogy mi az a nikotin és miben található meg pontosan.

A nikotin az alkaloidok közé tartozó szerves vegyület, Jean Nicot de Villemain francia diplomatáról kapta a nevét a 15. században. Ő volt az a személy, aki elterjesztette a tubákolás szokását, annó még a francia királyi udvarban. A nikotint alapjáraton a burgonyafélék termelik, nagyobb mennyiségben pedig a dohányban található meg, de kevesebb mennyiségben a burgonyában és a paradicsomban is megtalálható.

További információk ezzel kapcsolatban a Wikipédián olvashattok.

A kérdésfelvetés az volt a blog címében, hogy káros-e a nikotinos e-liquid. Önmagában, kis mennyiségben nem nevezném károsnak, de ebben az esetben egészségesnek sem. A normál cigiről való leszokásban viszont nagyon sokat segíthet. Viszont: ami fontos, hogy nem a nikotin az, ami káros a dohányzásban.

Dohányzás esetében égéstermék keletkezik, ami viszont több száz rákkeltő anyagot tartalmaz, beleértve a kátrányt is. Elektromos cigaretta használata során égéstermékről nem beszélhetünk, hiszen gőzölés történik (inhalálás). A nikotin kis mennyiségben serkentheti az agyat, de ettől függetlenül nem ajánlom senkinek, csak normál cigaretta leszokását segítően.

Ha csak e-cigizni szeretnénk, akkor inkább nikotin mentes e-liquidet használjunk.